SK EN

Správy

CELSI webinár: Spravodlivá transformácia automobilového priemyslu


« Späť k správam

CELSI webinár: Spravodlivá transformácia automobilového priemyslu

Publikované dňa 26. apríl 2021

story.title

Online webinár pre výskumníkov a stakeholderov

  1. mája 2021, 15:00, online, zaregistrujte sa tu: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc8_8mhBUL6T00Cgl8SZlFnGuJ_2z4PVx8vTM4XMsrJDrr3hg/viewform?gxids=

Automobilový priemysel sa momentálne na celom svete nachádza v zlomovom období, ktoré rozhodne o jeho ďalšej relevantnosti v najbližších rokoch a desaťročiach. Kríza výroby a predaja automobilov, ktorá sa prepuknutím COVID-19 v roku 2020 ešte zintenzívnila, je tiež príležitosťou na sociálne a ekologické prehodnotenie úlohy tohto odvetvia.

Z ekonomického hľadiska je automobilový priemysel jedným z najdôležitejších odvetví v krajinách strednej a východnej Európy. Tento región je obzvlášť zraniteľný voči nadchádzajúcim zmenám tlaku na plnenie klimatických cieľov a súvisiacim zmenám v modeloch mobility. Z tohto dôvodu sú krajiny strednej a východnej Európy ako Slovensko a Česko ohrozené prípadným poklesom zamestnanosti v automobilovom priemysle a zmenami hodnotových reťazcov v priemysle.

Pre výrobcov automobilov sa zdá, že transformácia výroby z výroby vozidiel so spaľovacími motormi na vozidlá s elektrickým alebo vodíkovým pohonom je obojstranne výhodná pre priemysel a klímu. Takéto rámcovanie krízy si však vyžaduje istý reality check. Čo by znamenal prechod na priemysel ekologickej mobility v týchto špecifických regiónoch, ktoré sa spoliehajú na technológie, ktoré už nebudú existovať v konvenčných automobiloch? Prebieha vôbec nejaká diskusia medzi relevantnými zainteresovanými stranami?

Transformácia na priemysel ekologickej mobility môže byť príležitosťou na zachovanie pracovísk v krajine, vyžaduje si však aktívne zapojenie miestnych aktérov. V príspevku o spravodlivej transformácii sa zameriavame na rôznych aktérov a ich prekážky pri ovplyvňovaní stratégií a smerovania vývoja takéhoto posunu.

Na webinári bude prezentovaná a diskutovaná prezentácia návrhu príspevku, ktorý pripravili Patrik Gažo, Monika Martišková a Thomas Smith. Príspevok je založený na štúdii názorov zainteresovaných strán pripravenej pre Nadáciu Rosy Luxemburgovej v období od januára do marca 2021.

V prípade akýchkoľvek otázok kontaktujte monika.martiskova@celsi.sk

 

Newsletter prihlásenie

Prihlasením as na odber, súhlasíte s našimi pravidlami používania.
\